top of page

VACCINATIES EN DE DUIVEL?


Gisteren hoorde ik op de radio dat één op de drie Nederlanders ruzie in de familie heeft over het vaccinatie beleid. Als dit onderzoek klopt dan betekent dit dat we te maken hebben met een pandemie van epische proporties. Dertig procent van ons volk zou dan besmet zijn met een energie die ik in mijn boek 'De Kunst van Reflectie' benoem als 'el diabolo', de letterlijke betekenis van diabolo is 'dat wat uiteenwerpt', de duivel.


Een alinea uit het boek dat begin 2022 uit zal komen


"......De duivel heeft twee polen nodig om te kunnen splitsen. Het ‘kwaad’ kan nooit zonder het ‘goed’. De overvloed kan niet zonder de schaarste en het respect heeft de minachting nodig. Onze innerlijke tegenstander verstaat het vermogen om onze aandacht op tegenstellingen te richten waardoor we afgeleid worden van een staat van eenheid..."


De duivel is in mijn definitie een splitsende kracht die binnenin ons leeft en die ons steeds weer weet af te leiden van 'eenheid' en 'vrede'. Hij leeft in de schaduw van ons bewustzijn daar waar we onszelf niet helder in beeld hebben. Vanuit dit schemergebied goochelt hij met tegenstellingen. Als we niet opletten dan dragen we onbewust bij aan een wereld waarin tegenstellingen als 'wappie' en 'wijs mens' of 'meeloper' en 'kritische burger' ons wereldbeeld bepalen. Dan spelen we mee in het eeuwenoude spel van de splitser en maakt het helemaal niet uit welke van de twee polen we koesteren.


We kunnen de huidige tijd zien als een strijdtoneel van opvattingen en overtuigingen waarin we ons gelijk moeten bevechten of als een training om verschillende wereldbeelden naast elkaar te laten leven. Als het het 'el diabolo' lukt om met zijn splitsende kracht de relaties met onze dierbaren onder spanning te zetten dan is dat reden voor een alarmfase rood.


Dan hebben we onszelf heel grondig onder de loep te nemen om te zien waar we zelf bijdragen aan de splitsing. De oefening is niet om gelijk te hebben maar om gelijk te zijn.Ik wens ons een eerlijk zelfonderzoek toe!


5 comentários


Dank je wel Sven! Zo mooi hoe je "ont-dekt" hebt dat de letterlijke betekenis van el diabolo "dat wat uiteen werpt" is. Het laat zien wat de essentie is van de dualiteit; namelijk dat er ook één is. In Rebalancing (ook een leuk woord) gebruiken we: van denken, naar voelen, naar Zijn. Dat midden, het niet weten, het tijdloze, het Zijn, het magische, is steeds zo onbeschrijflijk fijn om naar terug te kunnen keren. Om vervolgens weer uit-één geworpen te worden ;-) en dan me weer te her-inneren dat er een midden is.... het is een fascinerend en ongelofelijk intelligent spel!

Curtir

Ik merk dat er hier zowel opgaan in het duivelse spel als het zien van het duivelse spel is en dat ze elkaar soms in razend tempo afwisselen. Ik voel ook heel erg duidelijk verschil tussen de 2......verkramping versus neutraal....het spel spelen of het spel verlaten

Curtir

Trudy van Batenburg
Trudy van Batenburg
13 de set. de 2021

Helemaal waar zo voelt t ook voor mij, iedereen staat vrij om zijn eigen keuze te maken.

Polariseren is gauw gedaan.

Respect en verbinding en liefdevol Zijn, zijn hier voor mij belangrijke waarden.

Trudy van Batenburg

Curtir

Ton Krol
Ton Krol
13 de set. de 2021

Mooi geschreven, Sven en heel herkenbaar.

Curtir

Jennifer Wijngaard
Jennifer Wijngaard
13 de set. de 2021

Prachtig geschreven en so true ✨

Curtir
bottom of page