top of page

OER-GENEESKUNST


Sommige symbolen overleven de tijd. De 'caduceus' staat al millennia symbool voor de geneeskunst. We kennen de twee slangen gedraaid om een gevleugelde staf als het logo van de hedendaagse Amerikaanse medische wereld. Het is echter al te vinden op kleitabletten die 3000 voor Christus door de Sumeriers werden opgetekend.


In dit symbool is het geheim uitgedrukt van de oorspronkelijke geneeskunst. De twee slangen staan symbool voor de mannelijke en de vrouwelijke energie in het menselijk lichaam die samen een dans in balans maken. Als de balans verstoord wordt dan wordt het lichaam ziek.


De rechter slang staat voor de mannelijke, actieve energie die onder andere te vinden is in de sympathische kant van ons zenuwstelsel. De linker slang staat voor de vrouwelijke, ontvankelijke energie die in ons para-sympathische zenuwstelsel te vinden is. De staf staat voor de verbindende energie die bij een natuurlijke balans ervoor zorgt dat onze pijnappelklier (de knop met de twee vleugels) geactiveerd wordt.


In een gezond menselijk wezen zijn mannelijke en vrouwelijke energie in balans en is de pijnappelklier zó geactiveerd dat de eenheid met het universum een vanzelfsprekendheid is.

De oorspronkelijke heelkunst was gericht op deze oer-balans.


Onze tijd wordt zo gedomineerd door mannelijke, actieve energie dat ons hele systeem in disbalans gebracht wordt. De economie moet voortdurend groeien, de technologie moet grenzen doorbreken, de ambities van morgen moeten hoger liggen dan die van gisteren. We zijn opgefokt en doorgedraaid, zowel mannen, vrouwen als kinderen en we weten het.


Vanuit het perspectief van de caduceus is een virus als Corona een mogelijkheid om de balans te herstellen. Het zet de gejaagde energie even stil zodat we een nieuw evenwicht kunnen vinden. Dit virus dat sommigen de adem beneemt geeft anderen ineens heel veel ademruimte. Als je de ruimte die je krijgt wil benutten voor heling dan hoef je niet meer te doen dan gewoon te ademen. Laten we nu we de kans krijgen eens onderzoeken wat het leven brengt als we er niet achteraan jagen. Moeiteloos, rustig en ontspannen in balans. Zou dat geen leuke uitkomst van deze tijd zijn?


140 weergaven1 opmerking

1 opmerking


Mooi artikel, dank! Fijn beeld ook van de caduceus... iedereen kent het en toch... het is een typisch voorbeeld van een symbool waarvan de betekenis 'uit beeld' is geraakt. Zoals met veel symbolen; kunnen we ons opnieuw verbinden met de werkelijke betekenis en diepe wijsheid achter de de beelden?

Like
bottom of page