top of page

HEMELSE MODDER!Eindelijk zou de bijzondere dame van de catering die altijd zo goed voor ons zorgde een keer meedoen met een ceremonie. Voor de grap had ik gezegd dat ze alleen welkom was als ze voor alle deelnemers haar heerlijke toetje 'hemelse modder' zou meenemen. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Aan het eind van de eerste dag van de ceremonie zaten alle deelnemers te genieten van de chocolade traktatie.


Ik had gedurende de dag genoten van de souplesse waarmee deze ziel haar eigen licht en liefde opzocht. Een gemak dat ook de tweede dag zichtbaar was. Ze was oprecht verbaasd over de eenvoud waarmee ze in haar eigen hemelse licht kon dansen. Aan het eind van de ceremonie was ze dankbaar voor de diepe heling die ze ervaren had. Dat was het hemelse stuk. Toen moest de modder nog komen.


Twee weken later kwam ik haar tegen terwijl ze tegen haar gewoonte in een beetje somber de maaltijden aan het uitserveren was. Het pruttelen van de modder was begonnen. Ze vertelde dat ze zich de dagen na de ceremonie heerlijk had gevoeld en plotsklaps in een negatieve stemming terecht was gekomen. Het was alsof de poort naar een veelbelovende wereld met een klap voor haar neus was dichtgeslagen. Ik wist nu zeker dat de integratie van haar ceremonie in volle gang was.


De ervaring van een vernauwing van het bewustzijn nadat het in de volledige verruiming is geweest wordt een 'contraction' genoemd. Als jouw ego voelt dat je een pad van serieuze vernieuwing bent aangegaan dan kan het een verkramping gebruiken om je af te leiden van de nieuwe stappen die je aan het zetten bent. Jouw ego heeft namelijk het doel om alles bij het oude te houden en heeft weinig op met de verruiming van je systeem. De verkramping kan in alle elementen van jouw systeem optreden. Het is het doel van je ego om te zorgen dat je uit je natuurlijke balans raakt en het gebruikt daarvoor precies dat element dat het meeste impact op je heeft.


Lucht: als je mentale ruimte wordt bevolkt met negatieve kritische gedachten over jezelf en het leven dan gebruikt je ego je gedachtenwereld om je af te leiden. Dan krijg je gedachten als 'ik heb het verkeerd gedaan', 'wat ben ik ook een sukkel dit had ik nooit moeten doen', 'ik heb niet eens de belangrijkste inzichten onthouden'. Als je veel van deze gedachten denkt dan is het je ego gelukt om je af te leiden.


Water: het ego kan ook je gevoelsleven donker kleuren om je af te leiden. Dan voel je ineens dat je leeg bent of somber en lijkt het leven zinloos en gevuld met narigheid. Ergens in de periferie van je bewustzijn weet je dat dit onzin is maar het lijkt in een contraction alsof het niet mogelijk is om fijne gevoelens op te roepen. Je lijkt vast te zitten in een emotionele put.


Aarde: het ego is allesbehalve 'aardig' in het fysieke domein als het probeert om je af te leiden. Je krijgt van die vreemde pijntjes die je niet kan thuisbrengen. Genoeg om je een beetje zorgen te maken. Heb ik nou iets fysieks opgelopen? Gaat het nog goed met mijn hart? Heb ik nou diezelfde hernia weer van tien jaar geleden? De kans is heel groot dat het enige wat je hebt opgelopen een verruimd bewustzijn is waardoor je ego zich genoodzaakt zag om je impuls tot vernieuwing te stoppen.


Vuur: het element vuur staat voor onze energie, de passie, de wil om te leven. Als je vitaal bent dan sprankelt je lichaam van energie. Als je ego je energie-lichaam gebruikt voor afleiding dan is het óf futloos óf het geeft onregelmatige energieschokken af. Er is in feite niets aan de hand maar je ego heeft voor voldoende consternatie gezorgd om je af te leiden van vernieuwing.


Het is heel raadzaam om de weken na ceremonie alert te zijn op de werkingen van het ego en om de bovenstaande signalen te herkennen als afleidingen. Als je echt zorgen hebt over je lichaam dan bezoek je vanzelfsprekend een arts maar de kans is zeer groot dat deze niets bijzonders tegenkomt.


Het herkennen en neutraliseren van ego krampen is een waardevolle training. Als je herkent dat je ego je afleidt dan heb je al veel gewonnen. Je ego gebruikt over het algemeen angst en zorgen om je nieuwe stappen tegen te houden. Soms gebruikt het boosheid of teleurstelling. Het kan namelijk heel erg frustrerend zijn om te herkennen hoe een deel van jezelf een gezonde ontwikkeling in de weg staat. Als je de strijd met dit deel aangaat dan heeft het gewonnen want je bent aan het vechten en dus vergeten dat je een nieuwe stap wilde zetten.


Als je herkent dat je ego je saboteert dan is het zaak om je aandacht te verleggen naar dat waar je mee bezig was. Als het ego probeert om je in een verkramping te brengen dan had het daar een serieuze reden voor. Je was een stap aan het zetten. Als je weer weet welke dat was dan zet je hem gewoon. De kunst van het omgaan met verkrampingen is de kunst van het verleggen van je aandacht en gewoon weer door bewegen.


Als je merkt dat de verkramping blijft dan zijn er in alle elementen mogelijkheden om je bij ontspanning te brengen.


Lucht: bewust ademen, het huis luchten, doorwaaien, luchtige series kijken, liefdevolle inzichten uit je dagboek terughalen, een lekkere geur opdoen.

Aarde: je laten masseren, dansen, sporten, bewegen, dieren aaien, bomen of mensen knuffelen, drummen, een kristal vasthouden, lekker uit eten gaan.

Water: douchen, zwemmen, natregenen, naar zee gaan, gevoelige muziek luisteren, mooie poëzie lezen, met volle aandacht een glas water leegdrinken, intimiteit opzoeken.

Vuur: bij een vuur zitten, een dankbaarheid ceremonie voor jezelf doen, jezelf verwennen, je liefde met een ander delen, salie of wierook branden.


Zorg dat je in de verkramping weer de ontspanning kan vinden en het beetje vertrouwen dat je nodig hebt om een opstapje te maken naar een lichtere frequentie van jezelf. Jouw ego is op een bepaald niveau een geslepen tegenstander die je saboteert maar op een ander niveau is het je sparringpartner die ervoor zorgt dat je bewustzijn volledig gegrond wordt. Het probeert je soms te testen om te kijken hoe robuust en serieus jouw vernieuwingsdrang is. Het kan je helpen om jouw hemelse ervaringen te gronden door je weer met je poten in de modder te zetten.


Hemelse modder, wat een bijzonder toetje!
301 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Dank je we, heel herkenbaar 🙏

Like

Corry Slooter
Corry Slooter
Mar 26, 2022

❤️Dank voor de uitleg Sven

Like
bottom of page