top of page

BEVRIJDINGSDAG 2020 & DE DUIVEL
Vandaag is een mooie dag voor bevrijding. Wij stellen voor om een vrijheid uit te nodigen die onmetelijk ruim is. Zo ruim dat ze geen tegendeel kent; geen bezetter, geen gevangenis, geen kluisters die gebroken moeten worden.


De grootste gevangenis denkbaar is namelijk de polariteit. De behoefte om alles te kennen door het tegendeel te creëren. Wij noemen het 'de diabolo'; 'dat wat uiteen-werpt' en dat in onze cultuur ook wel bekend staat als 'de duivel'. Het is deze kracht in ons die alles splitst in tegendelen. Zo ontstaat het goed uit het kwaad, de held uit de lafaard, de bevrijding uit gevangenschap, de übermensch uit de untermensch. De diabolo wordt vaak vereenzelvigd met het absolute kwaad maar daarmee missen we de werkelijke aard van de 'diabolo'.


Het is de 'splitser' in ons die de wereldgeschiedenis domineert. Het is een natuurlijk gegeven dat als we de ene pool heel veel aandacht geven dat de andere pool vanzelf tevoorschijn komt. Het is daarom onvermijdelijk dat het 'uitverkoren volk' de 'untermensch' wordt, dat goedheilig mannen transformeren in kinderverkrachters en dat boeddhistische landen de wreedste oorlogen kennen. Ons licht is namelijk verbonden met onze schaduw.


Wij nodigen vandaag bewust een vrijheid uit die geen tegendeel nodig heeft. Een ruimte waarin alle tegenstellingen welkom geheten worden. Een vrijheid die zwart niet tegenover wit stelt maar ze beiden viert als kinderen van de helderheid. Vandaag is het tijd voor capitulatie. Voor een warm welkom voor alle aspecten die we zijn; dader én slachtoffer, krachtig én zwak, briljant én stupide, übermensch én untermensch, meester én slaaf, bevrijder én tiran, splitser en heler.


Leve de vrijheid!

146 weergaven3 opmerkingen

3 Comments


Kees Groot
Kees Groot
May 05, 2020

Vandaag een rondje met mijn (race-)fiets gereden. Valt me geregeld op dat sommige mensen "niet zo handig" in het verkeer zijn/doen. Of.....is het een spiegel(-tje)...?

Mooi artikel. Vooral om beide polariteiten uit tew nodigen.

Like

Sven en Sara
Sven en Sara
May 05, 2020

Ha Felice precies je droom inderdaad. Prachtig!

Like

Een vrij kind dat geboren is uit licht en donker, precies zoals in mijn droom van zes jaar geleden!

Like
bottom of page