top of page

WAT IS EEN CEREMONIE?


Veel van het werk van 'In the Heart of Change' vindt plaats in wat wij een 'ceremonie' noemen. Deze blog is geschreven voor diegenen die van plan zijn om een ceremonie bij te wonen en die willen weten wat wij bedoelen met ceremonie. Waarom noemen we het niet gewoon training of workshop? Willen we interessant doen? Is het iets uit een andere cultuur dat we hebben geadopteerd? Doet het er eigenlijk wel toe hoe het heet?


Allemaal relevante vragen die gaan over de essentie van ons werk. Voor ons is een ceremonie een ontmoetingsruimte voor de belangrijkste relatie die jij hebt. De relatie met het leven. De kracht van ceremonie is al sinds de oudheid bekend, in alle culturen worden ceremonies gebruikt om het wonder waarin we ons bevinden te vieren en verdiepen.


De inzet van onze ceremonies is dat jij jezelf ontmoet en alle verborgen vermogens en inzichten vrij maakt. Dat jij je weer herinnert wie je werkelijk bent. De enige die werkelijk weet wie jij bent ben je zelf. In een workshop en training kan je te rade gaan bij anderen die het voor je weten. In een ceremonie staat jouw eigen wijsheid en zelfkennis centraal.


Het woord ceremonie klinkt inderdaad interessant en het heeft zelfs iets plechtigs. Die serieuze sfeer die het woord heeft vinden wij passend omdat mensen in ceremonie bereid zijn om in het 'ongewone' te stappen. Zij ontmoeten gebieden in zichzelf die onbekend zijn en die met respect benaderd mogen worden. Als je in ceremonie gaat dan mag het je intentie zijn om zorgvuldig met jezelf om te gaan en respect te hebben voor de natuurkrachten die je ontmoet.


Sommige van onze deelnemers vinden het prettig om de zorgvuldigheid naar zichzelf mee te nemen in hun voorbereiding. Ze kiezen voor een bewust dieet dat geest en lijf tot rust brengt en nemen in aanloop van de ceremonie de tijd om zich te prepareren. Deze voorbereiding kan heel passend voor je zijn maar is wat ons betreft niet noodzakelijk. Het leven bereidt je hoe dan ook voor op ceremonie. Misschien moet je heel hard werken en word je door slapeloosheid nachten wakker gehouden waardoor je ego is uitgeput. Misschien heb je in aanloop naar de ceremonie heel heftige dromen of levenservaringen die magisch zijn. Misschien ben je zo druk dat je de ceremonie vergeten bent en er ineens van schrikt dat deze morgen begint. Ga er maar vanuit dat jouw voorbereiding precies de juiste is voor deze ceremonie. Vertrouw maar op de intelligentie van het leven.


Ceremonies zijn in alle culturen te vinden ook in de onze. Binnen de bijeenkomsten van 'In the Heart of Change' maken we gebruik van het idioom van de oer-Amerikanen, de indianen om onze ceremonies intentie mee te geven. De natuurlijke opbouw van het indiaanse ceremoniële veld past wat ons betreft het best bij het werk met planten, dieren en dromen als poorten naar natuurlijke wijsheid.


Aan het begin en het eind van onze bijeenkomsten wordt een dankzegging gedaan die ervoor zorgt dat de energetische ruimte helemaal veilig en schoon is. Dat doen we door alle elementen, de oerkrachten in ons leven te bedanken voor hun magische spel. Daarnaast nodigen we alle begeleiders uit alle dimensies uit om hun werk te doen. Met de dankzegging geven we de ceremonie een intentie mee.


De intentie in onze ceremonies is dat we in het 'midden' mogen zijn, in onze essentie. In de dankzegging bedanken we de vier windrichtingen die ons vier aanknopingspunten in het horizontale veld bieden en we bedanken het grote 'boven' en 'beneden' die samen het verticale veld vormen. Door het danken van al deze krachten in het horizontale en het verticale veld komt het 'midden' in beeld. Het centrum van ons wezen, het 'zijn'. Het reizen in een ceremoniele ruimte die gevuld is met de juiste intentie maakt dat je weet dat je overal gebracht kan worden om te ervaren en te leren maar dat je altijd weer thuis zal komen in je centrum.


Het gebruiken van de juiste woorden is heel belangrijk. Door het juiste woord te kiezen ben je namelijk zorgvuldig naar je eigen ervaringen en die van anderen. Een ceremonieel energie-veld gaat vele generaties terug in de tijd. Al die mensen die ons zijn voorgegaan hebben dit veld geladen met respect en liefde zodat jij je reis kan maken. Er is dus een zeer wezenlijk verschil tussen een ceremonie en een workshop zoals er ook een essentieel verschil is tussen sjamanistisch reizen met planten en het trippen op drugs. In het trippen is men vaak op zoek naar ervaringen om aan zichzelf te ontsnappen. Het sjamanistisch reizen is een pad van zelfrealisatie waarin men juist naar de plek gaat waar het authentieke zelf ontmoet wordt.


Onze ceremonies zijn zo ingericht dat je geholpen wordt om jouw kern te herinneren. Dat is voor iedereen een unieke en diepe reis. Als ceremoniemeesters zijn wij opgeleid om deze reis veilig en in vertrouwen te laten verlopen. Je mag van ons verwachten dat we je zorgvuldig en liefdevol begeleiden in een veld van wijsheid.We zien je graag in ceremonie


Sven en Sara1.313 weergaven1 opmerking
bottom of page