• Sven en Sara

Evodie over de zegen van bewegen


Ontspanning in beweging

Ben jij net zo bedreven in het vinden van ontspanning als in ergens vol voor gaan?

In deze tijden van crisis wordt veel negatief geschreven over stress waardoor we mogelijk de positieve kant van stress even vergeten. Want laten we één ding voorop stellen: gezonde stress, diverse prikkels en actie op een dag zijn fantastisch!

Ze houden ons scherp, zetten ons in beweging en zorgen ervoor dat we nieuwe vaardigheden aanleren. De mentale voldoening die we hieruit halen is belangrijk om goed in ons vel te zitten.

Naast deze mannelijke energie (yang) van actie, vlammen en gaan is er de vrouwelijke energie (yin) van overgave, ontspanning en opladen. Beide verdienen gelijke aandacht. Maar ga eens na bij jezelf: ben jij net zo bedreven in het vinden van ontspanning als in ergens vol voor gaan? Als we vervolgens inzoomen op ‘er vol voor gaan’ en daar eerlijk naar kijken: ben je dan druk in je denken (hoofd) of neem je daarin ook dagelijks genoeg tijd om je lichaam letterlijk in beweging te zetten?

Ik wil wel meer ontspanning, maar hoe?

Bij mijn klanten zie ik vaak dat de kunst van ergens vol voor gaan goed beheerst wordt. De ontspanning vinden blijkt vaak echter een moeilijke opgave te zijn. Hoe krijgen we die twee mooi in evenwicht zodat we ons lichaam ook de rust gunnen die het nodig heeft om te herstellen van die stress?

De eerste stap is om je lichaam te behandelen als je meest waardevolle vriend. Wanneer je lichaam signalen afgeeft dat je meer ontspanning nodig hebt dan moet je er naar luisteren en er vervolgens ook naar handelen.

De tweede stap is om letterlijk fysiek in beweging te komen en daarmee even afstand te nemen van je gedachtes en drukte in je hoofd. Fysieke beweging van 60 seconden is al goed om een ‘Time out & Reset’ impuls aan je lichaam te geven. Hier geef ik je een voorbeeld die vanuit je direct vanuit je stoel kan doen en maar 3 minuten duurt.

Daarmee komen we op de derde stap: tackel je eigen beperkende overtuigingen. Een veel genoemde reden waarom ontspanning voor sommigen moeilijk te vinden is, is bijvoorbeeld omdat zij denken dat het creëren van dagelijkse rustmomenten veel tijd kost. Zij verbinden ontspanning aan tijdrovende ademhalings-, yoga- of massagesessies, of aan zittend mediteren. Naast deze gedachte dat er geen tijd is om ontspanning in te lassen, is de tweede overtuiging dan ook dat je altijd moet zitten of liggen voor het creëren van rust.

Herkenbare gedachtes? Ik ben hier om je te vertellen dat het spectrum van mogelijkheden zoveel breder is dan dat! Ik zal je hier de komende weken meenemen en diverse effectieve interventies aanbieden die al beginnen vanaf 60 seconden. Je zult ervaren dat echte ontspanning niet lang hoeft te duren. En dat bovendien fysieke beweging de sleutel kan zijn om je lichaam en geest in een staat van rust te brengen.

Over de auteur:

Ik ben Evodie, beweger pur sang met een hoge energie en een druk werk- en sociaal leven. Het juist dit leuke en drukke leven dat mij dagelijks motiveert om goed voor mezelf te zorgen. En dat is makkelijker dan velen vaak denken!

104 keer bekeken

Johan van Hasseltkade 225A

1032 LP Amsterdam

hallo@intheheartofchange.com

Telefoon particulier: Jayma Loos 06 37383475

Telefoon zakelijk: Myrthe Stevens 06 24106421

  • White Facebook Icon
  • LinkedIn - White Circle

© 2020 In the heart of change