DAEMONDe geest van oorlog en destructie spookt weer door Europa. Een vriendin van me beschreef de situatie op een wat naïeve manier. Ze noemde het 'ouderwets'. Waar we getuige van zijn is inderdaad erg 1938 en past bij mijn generatie die nog nooit oorlog hebben meegemaakt niet in ons wereldbeeld.


Het is inderdaad erg 'ouderwets' om al je innerlijk geweld naar buiten te projecteren zodat je afgeleid bent van het punt waar het werkelijk om gaat. We doen dit al duizenden jaren om de ontmoeting met de innerlijke demon te vermijden. Het woord demon betekent 'duivel', 'genius', 'halfgod', 'boze geest', het verwijst naar een bovenmenselijke kracht die ons kan 'bezetten' of 'overnemen'.


Het wordt tijd dat we deze kracht de plek geven die hij verdient. Demonische energie is menselijk en is al zo lang bij ons als we ons heugen. Het is de kracht die maakt dat we in staat zijn om chaos te creëren. In onze cultuur symboliseert 'el diavolo' oftewel de duivel deze kracht. De letterlijke betekenis van dit woord is 'dat wat uiteenwerpt'. De uiteenwerpende kracht is even groot als ons creatieve vermogen om alles te verbinden in ordening, harmonie en vrede. Wij hebben de vrijheid gekregen om te kiezen tussen orde en chaos.


Je zou zeggen dat dit een makkelijke keuze is maar de geschiedenis van de mensheid laat anders zien. Je hoeft je geschiedenisboek maar drie bladzijden open te slaan en je komt al voorbeelden tegen van volkeren die ervoor kiezen om hun demon naar buiten te projecteren met chaos als resultaat. Het meest kenmerkende van demonische energie is het demoniseren van de ander. De demonische kracht is in de kern splitsend en ontmenselijkt de andere partij. Het creëert een scheiding tussen 'ons' en 'de anderen' waarbij 'wij' vreemd genoeg altijd aan de juiste kant staan ongeacht de partij waar we toe behoren.

Een ander kenmerk van demonische energie is dat deze zelfbewustzijn mist. Tijdens het projecteren van het geweld op de ander zijn we ons er niet van bewust dat we zelf de oorzaak van dit geweld in ons dragen.


Laten we bewust zijn, juist nu! Het grove geweld in de Oekraïne kan ons verleiden om het zicht op onze eigen innerlijke demon te verliezen. Daar ligt onze eerste verantwoordelijkheid, het bemeesteren van alle gewelddadige en splitsende gedachten en woorden die een reactie zijn op de splitsing in de binnenwereld van Vladimir Poetin. Zijn bezetenheid hoeft de onze niet te worden. Wij hoeven niet in een staat van innerlijke haat en woede te verkeren omdat een ander kiest voor chaos. Wij zijn in staat om onze energie in eigen beheer te houden en los te maken van het veld van wreedheid en oorlog.


De beoefening die daarbij hoort is door Nelson Mandela voorgeleefd in zijn tijd op Robbeneiland. Voordat hij aan de dag begon gaf hij de ruimte aan zijn innerlijke demon. Hij liet alle beelden van haat en wraak op zijn blanke onderdrukkers door zich heen spoelen zodat ze gezien waren. Hij begon iedere dag met een 'ja' tegen zijn demonische energie om vervolgens zijn aandacht te verleggen naar vrede en harmonie. Het principe van deze beoefening kunnen wij gebruiken om vrij te blijven van de krachten van chaos. Als je merkt dat je teveel 'gegrepen' wordt door negativiteit. Schouw dan in jezelf. Ontmoet alle donkere krachten en angsten die in je worden opgeroepen door het geweld in de Oekraïne en verleg dan je aandacht naar harmonie.


We kunnen op dit moment in de tijd maar twee dingen doen:

  1. Het helpen van diegenen in nood door huisvesting te bieden en te geven aan giro 555