top of page

Keerpunt

'JA' IN ALLES

De letterlijke betekenis van crisis is 'keerpunt'. Meestal vinden we na wat opschudding de oude weg weer terug en blijft alles zoals het was. De bankencrisis, de huizencrisis en de ecologische crisis zijn geen echte essentiële keerpunten gebleken en zijn dus eigenlijk de eretitel 'crisis' niet waardig. Daar kunnen zij niets aan doen, ze hebben hun stinkende best gedaan om ons tot inkeer te brengen maar dat is niet gelukt omdat we een mechanisme in ons systeem hebben dat alles weer terugbrengt bij het oude. Dit mechanisme wordt ook wel 'ego' genoemd. Crisis management oude stijl is gebaseerd op dit ego. Het ziet schokkende verandering als onwenselijk en onbedoeld en wil direct comfort creëren door terug te keren naar het oude. De kans is groot dat het de komende weken steeds minder comfortabel wordt. We zullen allemaal te maken krijgen met het ego dat zich krampachtig vastklampt aan het oude; 'ik moet mijn inkomen terug', 'ik moet mijn verjaardag kunnen vieren', 'ik wil mijn kind naar school brengen en weer werken', 'ik wil naar de kroeg', 'ik wil mijn familie om me heen'. Ons ego 'moet' en 'wil' van alles en zal velen van ons gek maken. Dat hoort nu eenmaal bij crisis.


Er is een alternatief maar dan moeten we het aandurven om de bekende weg te verlaten. Crisismanagement nieuwe stijl ziet de crisis als een (gewenst) gegeven en ego als een 'noodzakelijk' kwaad. Corona is een uitnodiging in vernieuwing hoe naar het er ook uit ziet. Het is een oprecht keerpunt. Het is een oefening in het vinden van het 'JA' in alles. Ons ego verzet zich ertegen omdat het gericht is op 'behoud, het schreeuwt keihard 'NEE' . De meest effectieve manier om onze paniek te kalmeren is door deze volledig te erkennen; 'ja ik ben bang dat ik mijn inkomen verlies', 'ja ik voel me niet veilig', 'ja ik kan niet tegen deze onzekerheid', 'ja ik heb spanning over mijn kinderen'. Pas als het ego kalm is kunnen we ons richten op de wezenlijke vraag; :'welke vernieuwing heb ik aan te gaan?' en de kans op dit keerpunt gewoon grijpen. In plaats van te vechten dans je dan met de beweging die Covid -19 inzet. Wie weet heeft deze vreemde impasse heel veel te brengen voor jou en de jouwen. Misschien vind je jezelf opnieuw uit en grijp je de kans op echte bezinning, misschien kan je nu eindelijk het contact met je kind verdiepen, misschien is dit het moment dat je in staat bent om eindelijk eens niets te doen. Het keerpunt is voor iedereen een persoonlijk gegeven.


Als mensheid hebben we nu ook een keerpunt te pakken. De mogelijkheid bestaat dat deze crisis zo krachtig is dat onze wereld definitief verandert. In dat geval doen we daar als individu helemaal niets tegen, we kunnen een beetje zinloos tegenspartelen in een gigantische stroom die ons naar een nieuwe realiteit voert.

We kunnen wel oefenen in vertrouwen in het leven en leren meestromen. Dat is een oefening die we nu iedere dag heel bewust kunnen doen met af en toe een interruptie van een ego kramp die er gewoon bijhoort.
73 weergaven0 opmerkingen
bottom of page