Dromen en leiderschap

Comment

Dromen en leiderschap

barack-obama-father.jpg

Dromen zijn brieven van ons zelf aan ons zelf in symbooltaal. Leer je dromen begrijpen en je hebt de beste consultant voor handen die er is. Dromen leren je waar je kracht ligt en waar jij jezelf nog gevangen houdt in ‘programmeringen’ van anderen. Een complete leider kan zelfstandig afwegingen maken, vrij van angst. Daarom zijn dromen zeer relevant voor iedereen die beweging wil brengen. Ze laten zien waar je beweging al vrij is en waar deze nog gevangen zit in jezelf. Ter illustratie een prachtige droom van Obama.

Barrack Obama’s droom op zijn 32e uit “Dromen van mijn vader”

Mijn vader stond voor me in een koude gevangeniscel met alleen een doek om zijn middel geknoopt; hij was erg mager. “Kijk wie we daar hebben,” zei hij. “Zo lang -en zo dun”. Ik liep naar hem toe en we omhelsden elkaar. Ik begon te huilen en voelde me beschaamd, maar ik kon niet ophouden. “Barrack, ik heb je altijd willen zeggen hoeveel ik van je houd,” zei hij. Een ontroostbare droefheid verspreidde zich over zijn gezicht. Toen ik wakker werd huilde ik nog steeds, mijn eerste echte tranen om hem en om mezelf, zijn cipier, zijn rechter, zijn zoon.

De droom van een wereldleider over zijn vader is zeer relevant. De vader staat onder andere voor de kracht in ons die ons leert hoe we onszelf in de wereld moeten bewegen. Op een iets spiritueler niveau staat de vader voor de relatie die we hebben met God of het leven zelf. De afwezige vader geeft mensen vaak de boodschap dat ze er alleen voor staan; “mijn vader helpt me niet en God/ het leven is er nooit als het moeilijk wordt”. De dromer is alles zelf in de droom! Barrack is zijn vader, hij is de koude cel, hij is de dromer, hij is het verdriet.

Op het moment van de droom heeft Barrack een kille relatie met het leven. Hij heeft zijn vader in een isoleercel geplaatst en daarmee heeft hij zijn innerlijke begeleiding opgesloten achter tralies. Hij is geïsoleerd van zijn krachtbron en heeft nog weinig oprecht vertrouwen in het leven.

Het is daarom van grote schoonheid wat in deze droom gebeurt en het is essentieel voor het leiderschap van Obama. Hij ontmoet hier zijn innerlijke vader die hem zijn liefde betuigd. Hier wordt de kracht van de echte leider geboren. In deze droom! Nogmaals, alles in de droom gaat over Obama zelf. Hij is zijn eigen vader, hij is zijn eigen cipier, hij is zijn eigen rechter.

Hij doorbreekt hier de oordelen over de man in zichzelf en overbrugt de kloof tussen hem zelf en de bron van zijn leven. Hij wordt echt een zoon van zichzelf en dus ook echt vader van zichzelf. Alleen leiders die zichzelf kunnen liefhebben kunnen zuiver leiding geven. Zij hebben niet de noodzaak om liefde en erkenning buiten zichzelf te zoeken en te gaan halen bij anderen. Zij zijn in zichzelf genoeg en zijn vrij om echt te doen wat gedaan moet worden. In deze droom zijn we getuige van de geboorte van echt leiderschap.

Wat zeggen jouw dromen over de leider in jezelf?

Comment