'Het is aardig van je dat je dat vraagt. Nee ik voel me een beetje verwaterd. Ik zou wel grondig aan de slag willen met mijzelf maar ik mis het heilige vuur. Ik ben bovendien wars van dat etherische gedoe en die luchtfietserij'. 

Zonder het te weten zijn we volledig thuis in het elementaire systeem. We kennen de elementen water, vuur, aarde, lucht en ether stiekem heel goed. Dat is niet vreemd want onze voorouders hadden ver voor de grote godsdiensten al weet van deze natuurkrachten en riepen ze aan in ceremonie om het leven te danken en om heling te activeren. Zij hebben dit 'model' doorgegeven aan de generaties die volgden. Het elementair systeem is heel oud. Lang voor de Grieken met dit model de basis legden voor onze geneeskunst was het al onderdeel van het menselijk systeem.   

Dit 'model' is eigenlijk een gebed waarin alle frequenties van het leven gedankt worden.

Het element aarde staat voor alle fysieke vormen inclusief ons eigen lichaam. De dieren, de bergen, de bomen maar ook de I-pads en de auto's. Het domein van de materie. Het element water staat voor de regens, de oceanen en de rivieren maar ook voor de hele stroom van ervaringen, gevoelens en emoties. Het domein van de ervaring en de verbinding. Het element lucht staat voor de wind en onze ademhaling maar ook voor al onze gedachten en overtuigingen. Het domein van het mentale. Het element vuur staat voor alle intensiteit, wilskracht, passie en verlangen. Het domein van het energetische. Het meest ongrijpbare element is ether dat staat voor de verbinding tussen alles, de ruimte waarin alle bewegingen plaatsvinden. Het domein van het spirituele.

Die voorouders van ons die waren zo primitief nog niet. Ze hadden een compleet model van de realiteit dat nog steeds actueel is. Als alle elementen uit dit model een natuurlijke balans vinden dan gebeurt er iets magisch. Je bent open voor inspiratie (lucht), je bent gepassioneerd (vuur), je bent geaard (aarde) en je bent in 'flow' (water). Je hebt er zin in omdat het zin heeft (ether). Dat is wanneer je weet dat je echt in je element bent.

Comment