Ha poolreiziger,

Je bevindt je in een zeer exclusief gezelschap van om en nabij zeven miljard zielen die een reis maken door de polariteit. We zijn zo gewend aan dit grote electro-magnetische veld dat we er nauwelijks acht op slaan maar ons hele leven wordt erdoor bepaald. Net als je smartphone, je televisie, je magnetron en je blender ben ook jij onderdeel van het spel tussen 'plus' en 'min'. De Engelsen zeggen 'the fish is the last to discover water'. Wij zijn de laatsten die ontdekken dat we magnetisch zijn. 

In de lust en de liefde merken we er wel iets van. We worden 'aangetrokken' door de een en de ander vinden we 'afstotelijk'. Puur magnetisme. We kennen uit eigen ervaring de basiswet 'opposites attract'. Dat zegt zoveel als dat we worden aangetrokken door diegenen die iets 'anders' hebben, iets dat ons aanvult, iets bijzonders. We zijn minder bekend met 'de wet van de tegenpolen'. Als mensen echt op elkaar afstoten dan zeggen we 'dat zijn tegenpolen'. Iedereen weet dat polen van dezelfde soort elkaar afstoten.

Het is geen toevallig foutje dat dit gezegde in onze taal is gekomen. We hebben een hartgrondige hekel aan het idee dat diegene op wie we afstoten in essentie precies hetzelfde is als wij. We zijn niet te beroerd om de basiswetten van de fysica totaal te verdraaien als ons dat uitkomt. Goed geprobeerd maar...laten we de wetenschap eer aandoen. We zijn op een dieper niveau gewoon precies hetzelfde als degenen op wie we afknappen. Het vraagt drie keer slikken en ietsje dieper in jezelf kijken om te zien dat je de ander wegduwt omdat die precies hetzelfde geweld op zichzelf toepast als jij op jezelf. Die spiegel vinden we niet zo fraai en daarom draaien we een natuurwet maar liefst 180 graden de andere kant op. Het is een kunde om natuurwetten op jezelf toe te passen. Natuurkunde.

 

1 Comment